Home AKTUALITET Shumë shpejt mund të udhëtoni pa pasaportë

Shumë shpejt mund të udhëtoni pa pasaportë

Forumi Ekonomik Botëror duket se do të sjellë një risi që se kishim dëgjuar më parë.

Sipas Forumit, mendohet që e ardhmja e udhëtimeve tashmë të jetë pa një pasaportë.

Programi i njohur i Identitetit Diellor të Udhëtarëve (KTDI) do t’u lejojë njerëzve të fluturojnë pa dokument midis destinacioneve ndërkombëtare. Testimi për skemën është duke u zhvilluar, dhe pasagjerët e regjistruar në projektin pilot do të jenë në gjendje të udhëtojnë ndërmjet Kanadasë dhe Hollandës duke përdorur telefonin e tyre celular në vend të një pasaporte.

Në nivel global, sistemi i udhëtimit ajror është nën presion të vazhdueshëm  pasi rritja e numrave të pasagjerëve tejkalon rritjen e kapacitetit të aeroportit. KTDI synon të shpejtojë rrjedhën e udhëtarëve përmes aeroporteve dhe të zvogëlojë rrezikun e mashtrimit ndërkufitar të identitetit.

Deri në vitin 2030, udhëtimet ajrore ndërkombëtare pritet të arrijnë 1.8 miliardë pasagjerë, 50% më shumë se viti 2016.

Sipas sistemeve të sotme, aeroportet nuk mund të vazhdojnë me këtë rritje,” thotë Christoph Wolff, Shefi i Lëvizshmërisë në Forumin Ekonomik Botëror. “Ky projekt ofron një zgjidhje. Duke përdorur një identitet dixhital ndërveprues dhe teknologji të tjera KTDI, ne u ofrojmë udhëtarëve një përgjigje gjithëpërfshirëse për udhëtime të sigurta dhe pa probleme.

Kjo do të formësojë të ardhmen e aviacionit dhe sigurisë. ” Shkoni me rrjedhën Pasagjerët që vijnë në aeroportet pjesëmarrëse do të kenë tashmë të dhënat e tyre të identitetit të koduara dhe të ruajtura në telefonin e tyre celular, në vend që të jenë në mikrokopje të pasaportave.

Informacioni përkatës u dërgohet linjave ajrore, autoriteteve kufitare dhe të tjerëve përpara se udhëtarët të arrijnë në aeroport.

Pajtimi individual është i nevojshëm sa herë që të dërgohen të dhënat, gjë që u jep udhëtarëve më shumë kontroll mbi të dhënat e tyre personale sesa sistemi ekzistues i pasaportave.

Duke përdorur teknologjinë biometrike – siç është shtypja e gishtërinjve ose njohja e fytyrës – pasagjerët mund të shijojnë tranzitimin e qetë dhe pa letra përmes nisjeve, në fluturimin e tyre dhe me mbërritjen në destinacionin e tyre./Apel.al