Home AKTUALITET Hani GINGER për 1 MUAJ dhe kjo do t’ju ndodhë në trupin tuaj

Hani GINGER për 1 MUAJ dhe kjo do t’ju ndodhë në trupin tuaj

Ju mund ta dini se xhenxhefili është një përbërës i zakonshëm në kuzhinën aziatike dhe indiane, por a e dini se është përdorur me shekuj për vetitë e tij shëruese? Xhenxhefili ka një histori të gjatë të përfitimeve shëndetësore, duke përfshirë lehtësimin nga vjellja, problemet e tretjes dhe dhimbjet. Pjesa më e përdorur zakonisht e bimës për qëllime medicinale është rrënja ose kërcelli nëntokësor, i njohur si rizoma. Mund të konsumohet i freskët, pluhur, i tharë si erëz, ose të përdoret në formën e një vaji ose si lëng. Nëse nuk përdorni xhenxhefil në kuzhinën tuaj, këtu janë 8 arsye pse mund të dëshironi të filloni!

  1. Xhenxhefili lehtëson çështjet tretëse

Përbërjet fenolike në xhenxhefil janë treguar se ndihmojnë në lehtësimin e acarimit në traktin gastrointestinal. Ato ndihmojnë për të stimuluar prodhimin e pështymës dhe biliare, ndërsa lejojnë ushqimin dhe lëngjet të lëvizin nëpër traktin GI më mirë. Në një studim të 24 individëve të shëndetshëm, marrja e 1.2 gram pluhur xhenxhefili para një vakti përshpejtoi zbrazjen e stomakut, duke zvogëluar dispepsionin me 50%.

  1. Xhenxhefili lehtëson vjelljen

Pirja e çajit të xhenxhefilit ose madje edhe konsumimi i xhenxhefilit të papërpunuar është një ilaç i zakonshëm dhe i sigurt në shtëpi për nauze, veçanërisht gjatë trajtimit të kancerit ose shtatëzënësisë dhe sëmundjes së mëngjesit. Një përmbledhje e 12 studimeve që përfshinin gjithsej 1,278 gra shtatzëna zbuloi se 1.1-1.5 gram xhenxhefil uli ndjeshëm vjelljen.

  1. Xhenxhefili mund të lehtësojë dhimbjen

Një studim i kryer në Universitetin e Xhorxhisë zbuloi se plotësimi ditor i xhenxhefilit zvogëlonte dhimbjen e muskujve me 25%. Xhenxhefili gjithashtu është gjetur që zvogëlon dhimbjen gjatë cikleve menstruale. Studiuesit gjithashtu besojnë se xhenxhefili është efektiv në zvogëlimin e përparimit ditor të dhimbjeve të muskujve.

  1. Xhenxhefili zvogëlon inflamacionin

Osteoartriti është një problem i zakonshëm shëndetësor që përfshin degjenerimin e nyjeve në trup, duke shkaktuar dhimbje të përbashkët dhe ngurtësi. Në një gjykim të 247 personave me osteoartritin e gjurit, ata që morën ekstrakt xhenxhefili kishin më pak dhimbje dhe kërkonin më pak ilaçe për dhimbjen.

  1. Xhenxhefili mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së zemrës

Në një studim të fundit që përfshin pjesëmarrës me diabet tip 2, studiuesit zbuluan se 2 gram pluhur xhenxhefili çdo ditë ul sheqerin në gjak dhe çoi në një ulje të përgjithshme prej 10% për një periudhë prej 12 javësh. Sheqeri i lartë në gjak është një faktor kryesor rreziku për sëmundjet e zemrës. Me efektet e xhenxhefilit në sheqerin në gjak, rreziku juaj për sëmundje të zemrës mund të ulet me leas 10%.

  1. Xhenxhefili mund të ulë nivelet e kolesterolit

Një studim 45-ditor që përfshin 85 njerëz me kolesterol të lartë konkludoi se 3 gram pluhur xhenxhefili çdo ditë shkaktonte ulje të konsiderueshme në nivelin e kolesterolit. Studiuesit besojnë se xhenxhefili mund të ndihmojë në uljen e niveleve të kolesterolit dhe zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

  1. Xhenxhefili mund të ketë veti anti-kancerogjene

Një substancë në xhenxhefil e njohur si 6-xhenolol është studiuar si një trajtim alternative për disa lloje të kancerit. Hulumtimi mbi këtë teori është ende duke u bërë, por një studim zbuloi se 2 gram ekstrakt xhenxhefil çdo ditë ulin ndjeshëm molekulat sinjalizuese pro-inflamatore në zorrën e trashë.

  1. Xhenxhefili mund të përmirësojë funksionin e trurit

Stresi oksadativ dhe inflamacioni kronik janë dy faktorë që mund të përshpejtojnë procesin e plakjes, dhe të bëhen shofer kryesor i sëmundjes së Alzheimerit dhe dëmtimeve të tjera njohëse të moshës. Disa studime sugjerojnë që antioksidantët dhe komponimet bioaktive në xhenxhefil mund të pengojnë përgjigjet inflamatore që ndodhin në tru. Në një studim të 60 grave të moshës së mesme, ekstrakti i xhenxhefilit u tregua se përmirëson kohën e reagimit dhe kujtesën e punës, duke sugjeruar që xhenxhefili mbështet shëndetin e trurit në mënyra të shumta.